Anasayfa / Kitaplar / Ödev ve Rapor Hazırlama Teknikleri

Ödev ve Rapor Hazırlama Teknikleri

ÖDEV VE RAPOR HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrencilerden, ödev ve rapor hazırlama yeteneklerini geliştirmek amacıyla, değişik konularda araştırmalar yapmaları istenmektedir. Yüksekokullara sınavsız geçişle öğrenci alınmasından dolayı birçok meslektaşımız, öğrenci kalitesinin düştüğünü ifade etmektedir. Gerek iki yıl süreli yüksekokullarda gerekse dört yıllık fakültelerde, gerçekte hiçbir öğrencinin birbirinden farklı olmadığı rahatlıkla görülmektedir.

Aslında sorun, ortaöğretim sisteminin bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Maalesef şu an için üniversitelere gelen öğrencilerin neredeyse tamamı (buna lise birincisi olan öğrencilerde dahildir) çok basit matematik işlemlerinde dahi zorlanmakta, doğru ve düzgün bir Türkçe kullanamamaktadır.

Üniversiteye giriş sınavları, öğrencilerin araştırma, inceleme ve yorum yapma yeteneklerini tamamen ortadan kaldırmış, çocukların tüm yaşamını sadece üç yüz soruyla sınırlı bir hale dönüştürmüştür. Lise birincisi olarak ve yüz not ortalaması ile fakülte ve yüksekokullara kayıt yaptıran öğrenciler, satır sonundaki bir kelimenin nasıl bölünmesi gerektiğini bilmeksizin veya nokta ve virgül gibi temel noktalama işaretlerini kullanmaksızın lisans eğitimine başlamaktadır.

Liselerde ve liselerin bir nevi uzantısı durumundaki dershanelerde sadece ÖYS sınavında çıkabilecek sorulara yoğunlaşılmakta, bunun dışında kalan birçok konu ise “sınavda çıkmayacağı” gerekçesiyle ele dahi alınmamaktadır.

Türkçeyi kullanma ve güzel yazı yazma yeteneğinden yoksun olarak lisans eğitimine başlayan çocuklarımıza en azından bu aşamada yardımcı olabilmesi için hazırlanan bu kitapçık içeriğinde; referans, dipnot ve kaynakça örnekleri için İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere diğer birçok üniversitenin sosyal bilimler enstitülerince hazırlanan tez hazırlama kitapçıklarından yararlanılmış, imlâ kılavuzu ise Türk Dil Kurumu’ndan alınmıştır.

Dr. Mehmet Hakan Sağlam

Bunada Bakın

YENİ TÜRKİYE KURULURKEN ORTADOĞU’DAKİ SON KALE

ÖNSÖZ Ülkelerin, ulusların ve insanların yaşam sürecinde çeşitli evreler vardır. Tarihin herhangi bir zaman diliminde …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hacker Blog Hack Haber